onsdag den 8. februar 2017

Natur - og årstidslærer i 1. klasse.



At kunne genkende og undrer sig over naturens gang er en så vigtig del af børns læring. At finde glæde ved at se et vissent blads struktur og farve. At mærke barkens rug overflade med sine fingrespidser. At dufte den våde jord. At blive beskidt af at tonse op og ned ad en skrænt. At få lov til at lege. Glemme tid og sted. I naturen.  Hvis alle elever fik lov til det, er jeg sikker at trivsel og læring stiger. 

I 1. klasse er vi ved  at lære naturen og at kende. Ved at lære årstiden at kende. Det gør vi ved at opleve, sanse og sætte ord på de tegn vi ser på vinter og forår. Vi har været i gang i 3 uger nu. Á 2 timer.

Første gang fandt vi tegn i naturen omkring skolen.  Hver elev skulle finde et tegn på vinter, som jeg tog et billede af.  I søgen efter tegn, viste det sig hurtigt, at der også var tydelige tegn på forårets komme. 

På turen legede vi på en bakke, der var helt enormt dejlig at løbe ned ad!
Og vi brugte tid på at falde i staver over en kunstners fantastiske skulpturer foran 
kunstlauet Kit's værksted. Hjemme så vi billederne og snakkede om hvad vi havde lært og oplevet,










Anden gang gik vi en tur, hvor hver elev skulle finde tydlige tegn på forår. Og tage tegnet med hjem.
Vi fandt store og små knopper på træer og buske. 
Vi fandt Erantis og lærte dets navn at kende. 
Vi fandt små og store spirer på vej op ad den frosne jord. 

Hjemme satte hvert bord grene i vaser og vi talte om hvad forår egentlig er. Hvilke farver var der. Hvilke dufte og hvilke følelser får man ved forår?
Den sidste time fik eleverne lov til at spille spil. Det har jeg virkelig gode erfaringer med at gøre. De elsker at være sammen om et spil. Elsker ikke at skulle sidde ned, lærer noget, hører efter.. De nyder når vi gør det. 






Den tredje og sidste gang var de smukke grene sprunget ud. Vi snakkede om hvad det nu det hed, når knopperne var sprunget ud. Vi snakkede om vinter og dets farver. Vi kiggede ud, kiggede billeder og blev enige om, at der faktisk er ret mange farver om vinteren! Jeg havde snydt, og taget karton i vinter-farver med i klassen. Jeg havde også lim og sakse med. For eleverne skulle lave vintertræer. Og blive endnu bedre til at klippe med sakse. Billederne skulle gerne vise hvordan. 

Lasse som er på billedet lavede træet herunder. Sidst vi klippede med saks, klippede han sig i fingeren. Det blødte meget, og Lasse var rigtig ked af det. Nu har han lavet dette fine træ. 
Han var stolt.
  
                                 
 
                     












Ingen kommentarer:

Send en kommentar