torsdag den 17. november 2016

Blad-stoftryk i indskolingen.

Siden august har jeg undervist i en sammenkobling af natur og teknologi og håndværk og design i 1., 2. og 3. klasse. Grunden til det er, at vi har en forhåbning om, at de to fag tilsammen skal give eleverne flere evner i de praktiske fag. Og dermed blive bedre rustet til håndværk og design i 4. klasse, hvor det reelt kommer på skemaet. I 1. klasse bliver jeg fulgt af en Phd studerende fra DPU, der løbende observerer og interviewer elever og jeg. Men mere om det i et andet indlæg -det fortjener noget helt for sig selv. 😊


Undervisningen i de fag kan med fordel følge årstidernes skiften. Derfor har vi igennem en periode undersøgt de nedfaldne blade på legepladsen, for at finde ud af hvilke træer vi i virkeligheden klatrer i, finder skygge under, betages af og gynger i. Det har vi gjort ved at:
  • samle 5 forskellige blade og undersøge hvor de kommer fra på bestemmelsesduge med blade og frugter/frø, og derefter skitsere det i hæfte. Lægge bladende i pres i aviser med bøger på toppen (et modul)
  • tegne og beskrive de forskellige blade i hæfte. Lære oim forskellen på løv - og nåletræer. Søge informationer på internettet, læse historier og fakta om træene i skoven i skolens fremragende hæfte "Skovens træer", Pdf kan hentes her: skovens træer (et modul)
  • lære at forevige bladets form, ved at lave stoftryk af bladene. Efter først at have haft en snak om hvad et tekstil er, hvad tryk på tøjet kan være og forståelse for at det faktisk bliver dér på stoffet! (et modul) Materialer til det er:

    • tekstilfarve
    • pensler
    • aviser
    • pressede blade
    • viskestykker (disse er fra Jysk til en 5'er stykket, og det fungerede fint, at der var tryk på i forvejen)
    • strygebræt og strygejern til at fiksere tekstilfarven, når det er tørt.

Hele forløbet har været godt. Mine erfaringer er, at dét at give undervisningen et kreativt håndværk og design twist til sidst, virkelig giver pote. Eleverne er vilde med det, og lærer igennem deres hænder at tekstiltrykke, hvilket dælme da en win win situation for alle mand (og damer). 

I kan se hvordan eleverne tekstiltrykkede i billedrækken herunder. Det er dog vigtigt at sige, at malingen skal på bagsiden af bladet. Mærk selv efter hvorfor 😉











Ingen kommentarer:

Send en kommentar